Ta reda på i vilket skick avloppen är i din villa

Boka en kostnadsfri rörinspektion

Relining

på bara 4 dagar!

Den enkla och snabba avloppsrenoveringen tog bara fyra dagar

Timo Nurmis villa i Villmanstrand byggdes 1968. LVIturva, finska moderbolaget till VVStrygg, renoverade husets ursprungliga gjutjärnsavlopp med relining hösten 2016. Jämfört med ett traditionellt stambyte var reliningmetoden enklare och bekvämare för Timo.

Innan renoveringen hade Timo ofta problem med stopp i avloppet, så han höll ögonen öppna efter företag som genomför avloppsrenovering. Han såg i tidningen en annons om att LVIturva skulle demonstrera relining i en villa i närområdet. När Timo gick dit och såg slutresultatet blev han övertygad om LVIturvas arbetssätt och kompetens. Han kontaktade LVIturva som sedan kom på inspektion hos honom.

- En representant kom på besök för att göra en gratis inspektion. Han filmade rören, och kameran kunde inte ens passera genom rören på alla ställen. Vatten kunde fortfarande rinna genom rören, men behovet var helt klart akut, berättar Timo Nurmi.

”Hela renoveringen tog fyra dagar”

Renoveringen inleddes veckan därpå. Montörerna började med att uppföra nödvändiga skydd och göra en noggrannare planering av arbetet. Därefter putsades avloppen och filmades på nytt. Filmen visade ett tiotal hål i rörsystemet. Efter filmningen började reliningarbetet.

- Hela renoveringen tog cirka fyra dagar. Allt skedde enligt planerna, säger Timo.

Timo bodde under renoveringen med sin sambo i hennes andra bostad, men var ändå alltid på dagarna på plats och följde hur arbetet framskred. Enligt Timo själv hade han kunnat bo i sin villa under hela renoveringen, om han så önskat.

- En torrklosett hämtades hit och jag hade nog kunnat bo här. Vatten skulle man dock inte ha kunnat släppa ut, säger Timo.

”Firman gjorde ett proffsigt jobb”

Det är nu bättre avrinning i avloppen och Timo är nöjd med resultatet av renoveringen. Han vill även poängtera att montörerna städade upp ordentligt efter sig.

- Om detta gjorts med traditionellt stambyte hade det tagit över en månad med allt bråte och städning och boende på annan plats; relining var lättare. Jag besparades allt stök, inga golv behövde öppnas. Den traditionella metoden skulle ha medfört massor av extrajobb.

- Jag tror inte det kommer bli stopp i rören mer. LVIturva gjorde ett proffsigt jobb. Representanten framförde sitt ärende väl och vi kom överens om priset. Nu behöver jag inte fundera över vad som hänt om något gått snett, berömmer Timo.

Läs också

Enkel infodringsmetod möjliggjorde en mindre avloppsrenovering

Renoveringen inleddes eftersom avloppen under det senaste året hade visat tecken på proppar. Avloppen bubblade och vattnet rann inte undan ordentligt. Det var dags att få dem åtgärdade.

Läs mer

Kostnadsfri kartläggning slog Joni – som avslutning på sommarsemestern hade husets avlopp renoverats

Jag hade ingen aning om hur mycket gjutjärnsrör det är under huset. Genom kartläggningen och den avloppsfilmning som gjordes i samband med kartläggningen fick jag veta hur mycket rör det finns och i vilket skick de är.

Läs mer